Categorii produse

Newsletter

Aboneaza-te gratuit la newsletter-ul nostru pentru a primii informatii.

Ultimele articole

Urmareste-ne si pe

 

Ce trebuie sa facem pentru a avea un gazon de calitate?


Gazonul poate fi considerat un element de baza in aspectul unei curti sau gradini. Tonusul pe care il da un gazon conteaza extrem de mult in evaluarea curtii sau gradinii dumneavoastra. Din aceste considerente,  gazonul trebuie sa se bucure de o atentie speciala. Fertilizarea si tunderea gazonului sunt operatiuni de sezon extreme de importante.   

 


Fertilizarea gazonului

Una din operatiunile importante pentru un gazon placut este fertilizarea acestuia. In martie-aprilie inainte de prima tundere a gazonului se aplica ingrasamantul si se fac lucrarile de reparatie a portiunilor deteriorate. Ca ingrasamint se recomanda un ingrasamant organic de tip ITALPOLLINA sau ORGEVIT (25 kilograme/80-100 metri patrati), care pe langa aportul de elemente (azot,fosfor, potasiu) si microelemente (magneziu, fier, calciu, etc), prin bacteriile benefice pe care in contine (1milion/gram)contribuie la refacerea florei solului care este distrusa de ingrasamintele chimice. Aceste bacterii ajuta plantele sa absoarba mai usor substantele nutritive. In vegetatie pentru a mentine o culoare verde foarte frumoasa se aplica foliar lunar la interval de 14-20 zile MYR CHLOROSYS, 350 ml la 100 litrii apa. In cazuri exceptionale cand gazonul este ingalbenit se aplica o doza de soc cu trei aplicatii din 4 in 4 zile cu MYR CHLOROSYS, 350 ml la 100 litrii apa. O data la doua luni se aplica foliar AUXIM 100ml la 100litrii apa.Tehnologia este utilizata cu succes pe multe stadioane din Franta (Ex Marseille)


 

Tunderea gazonului

Pentru tunderea gazonului exista aparate si masini, manuale, mecanice, electrice, iar iarba taiata trebuie colectata. La conditiile climatice din Romania, tunderea gazonului are loc cam o data pe saptamana (sau doua saptamani)de primavara pana toamna. Gazonul nu se tunde cand este ud. Gazonul se tuned cand depaseste inaltimea de 7-8 cm. Este recomandat sa se taie maxim o treime din inaltimea totala a firului de iarba. In timpul verii, gazonul poate fi pastrat la o inaltime de aproximativ 4-5 cm, pentru a asigura umbra sistemului radicular si stratului superior de sol, conservand umiditatea. Iarna, gazonul poate fi mentinut la o inaltime mai mica (2-3 cm) pentru a lasa lumina, caldura si aerul sa patrunda in gazon.

 

  

 

Irigarea gazonului

Gazonul trebuie irigat pentru a mentine constanta umiditatea solului. Daca solul este suficient de umed in urma ploilor, nu are niciun sens ca acesta sa mai fie udat. O umiditate excesiva poate conduce la ingalbenirea si distrugeri in gazon. Atunci cand precipitatiile nu sunt prezente, gazonul trebuie udat de regula o data pe zi (poate fi udat si mai rar in functie de umezeala din sol). Irigarea optima se face  dimineata sau seara (cand soarele nu este puternic), timp de 20-30 de minute. Portiunile mai expuse la soare trebuie udate mai mult, iar cele mai umbrite, mai putin.Va dorim succes !