Categorii produse

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primii informatii

Ultimele articole

Urmareste-ne si pe

 

Ceapa cu semanare din toamna


Ceapa cu semãnare din toamnãREFEX F1 - FOKKER F1 - SKINNER F1 - CRX 3751 F1 - SONIC F1- DESPINA F1


 

Zona Vinga din judetul Arad este o zona unde ceapa este la ea “ acasă” și unde înainte de 1989 se cultivau sute de hectare cu ceapă. Acum cultivatorii de aici au început să cultive ceapa cu semanare din toamnă, deoarece până acum comercianții aduceau acest produs din Ungaria. Am colaborat in acest an cu mai mulți producatori din zonă dar am discutat cu unul dintre ei pentru a cunoaste opinia lui legata de acești hibrizi. Domnul ‘’Miky’’ a încercat cultura de ceapă cu semănare la sfarșit de august, atât galbenă (Foker F1 Reflex F1) cât și roșie (CRX 3751 F1). A fost o cultură reușită, a trecut bine peste iarnă, iar în primăvară a vândut o parte ca ceapă verde iar în luna iunie ca bulb. In aceasta toamna va mări suprafața cultivată și își va îmbunătăți tehnologia de cultivare.

Ceapa cu semanare din toamnă, din hibrizii menționați mai sus au fost la recoltare în mai-iunie 2014 un real succes ca producție, calitate și cantitate. În cazul acestor hibrizi perioada de semănare este foarte importantă, deoarece la începutul iernii planta trebuie să aibă o mărime potrivită (în jur de 10 centimetrii). Se recomandă semănarea de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii septembrie într-un sol bine mărunțit. Cantitatea de sămânță recomandată este în general 1.250.000 semințe/ hectar, semănată pe patru rânduri duble pe fiecare ampatament.

În zona Galați, se cultivă aceste varietăți de mai mult timp iar în acest an culturile au fost bune și profitabile. Hibrizii cultivați au plante viguroase, bulbii sunt rotunzi și globulari, cu dimensiune medie-mare. Ajung la maturitate de obicei, la sfârșitul lunii mai. Se pot consuma în stare proaspată sau pot fi depozitați câteva săptămâni. Se observă o creștere a cerinței pentru această varietate atât ca ceapă verde cât și ca ceapă la maturitate, în perioada de vară (mai-iulie).